söndag 7 september 2008

Det här med städning. Igen.

Jag vet att det är urtråkigt att blogga om städning. Och jag vet att jag gör det om och om igen. Men jag bara måste. Det är en återkommande del av min vardag. Och en återkommande frustration. Det är så tröstlöst. Det blir aldrig klart. Jag når aldrig slutet. Hinner aldrig runt. Jag bör, för min egen skull, acceptera och fokusera på annat. Men först måste jag bara häva ur mig lite totalt meningslöst gnäll om städning.

Jag provar olika strategier. Jag möter städbehovet på olika sätt. Men jag hittar inte hem. Jag provar att städa med glädje, att sluta när bitterheten kryper sig på. Hmm, gissa hur långt jag hinner? Inte mycket längre än till diskbänken. Jag skriver städschema. Tänker att det är räddningen. Är realistisk, men gäckas ändå av vardagar när ingen städning hinns med. Alls.

Minns du min kamp mot sakerna förra sommaren. Jag trodde jag vann. Nu vet jag att så inte var fallet! Hjälp mig!

10 kommentarer:

Ida sa...

Det är bara så. Vissa har nån extra gen som gör att de lyckas hålla ordning. Andra saknar den, till exempel du, och jag.

smultron sa...

Vad glad jag blir att ha hittat nån som bloggar om städning! Har haft ett antal inlägg i huvudet i ämnet, men ännu inte skrivit om det. Nu blev jag inspirerad :)

A home far away sa...

Ajaj tråkigt att vara så himla anti mot nånting som är så vardagligt och måste-göras.
Ibland tycker jag nog att det var ok att städa men helt klart hade jag velat lägga den energin på nåt roligare:-

Ha en fin (städfri) söndag
//Gunilla i Singapore

Sara sa...

Ida: Det är ett fel. Som jag har. Och det gör mig tokig! ;)

Smultron: Fram för mer städbloggning tycker jag. Då kanske jag också blir inspirerad. Att städa. :)

A home far away: Det är väldigt opraktiskt att vara städanti. På alla sätt. :)

Anonym sa...

Gläd dig åt att du inte är ensam. Tillsammans är vi starka!
Kram från ännu ett rörigt, sandigt och dammigt hem ;-)
//Ingela

LindaLiten sa...

Pröva vår taktik. Bjud hem någon på kaffe. tex en lördag kl 14. Vänta till 1 1/2 h innan, då panikstädar man. Skit i att det ligger en dammråtta under soffan, där ligger den ju bra. Var nöjd med att alla saker är undanstuvade. hahah, jag är ju hopplös. Vad skulle mor säga.....

Anna sa...

För egen del har jag kommit på att ordning och reda är den enda universallösningen för att undvika städningssammanbrott:

1) Förvaring, förvaring, förvaring. Allt på sin plats.

2) Loppan får inte se Bolibompa innan det är undanplockat på rummet. Alla småsaker i rätt plastlåda med lapp utanpå (så hon kan läsa vad som ska vara i). Ingen fuskstädning. Är Barbie-skorna borta säger jag att jag dammsugit upp dem, såvida de inte ligger på sin plats. Jag hjälper sällan till att leta efter saker numera. Lillebror måste fixa så gott han kan på sitt rum.

3) Varje kväll ska barnens saker vara borta från resten av huset, borden fria från saker och ev kläder på sin plats i garderob eller tvättkorgar.

4) Att hålla hyfsat rent dagligen gör enormt mycket på städtiden på veckobasis. Att t ex torka duschen efter sig eller skölja och torka handfatet dagligen gör att grovstädningen går lätt som en dans.

5) När jag städar ska jag BARA kunna göra just det, INTE plocka undan också.

5) Vi dammar/dammsuger ena dagen och städar toaletterna en annan. Det blir för mycket annars.

6) Jag blir glad av Grumme Såpa och öppna fönster, så det underlättar för mig att välja produkter som jag tycker luktar gott.

Ovanstående låter präktigt och slavliknande, men om vi inte haft den inställningen hade jag garanterat legat i en Grumme-pöl på golvet eller brutit ihop inne i städskåpet.

Sedan är vi ju alla olika.

Just idag ser jag att man kan skriva romaner i dammet på skänken i vardagsrummet, och då gäller det att inte samla negativ energi på det. Hellre lite damm än en jäkla massa saker över allt.

Eeehm, detta var tänkt som pepping, men ser kanske inte ut så?

Sara sa...

Ingela: Du finns alltid där och stöttar när jag misslyckats med ännu en veckostädning. Tack snälla! och kram!

Lindaliten: Vi körde också ofta den taktiken förr. Funkade ganska bra. Men nu hinner man inte städa huset på en och en halv timme, om man låtit det förfalla i en vecka. Jag måste bjuda hem folk varje dag, för att få ordning...

Anna: Men tack Anna. Du är en städidol. Ordning och reda. Struktur. Regler. Jag går åt ditt håll. Min familj tittar på och undrar vad jag håller på med. ;)

Kajsa sa...

Nej, städinlägg är inte trista - fortsätt!! Just nu har vi inget städsystem och det leder till att det aldrig är riktigt städat. Utan bara städat på en liten plats i taget. Och det ger inte samma feeling. Jag drömmer om att ha nystädat i hela hemmet nån gång ibland. Vi kanske måste införa en städkväll? Hjälper det?

Sara sa...

Kajsa: Jag vet inte vad som hjälper. Just nu delar jag up städningen över veckan. Men som sagt, jag hinner inte runt. Jag tror jag ska djupdyka lite i det här med städning, kanske finns den ultimata lösningen därute...