söndag 25 februari 2007

Kvartalsrapport

Det är drygt tre månader sedan jag började blogga. Då är det väl dags att avlägga en kvartalsrapport? För att kunna göra det vill jag aktualisera listan som jag skrev i bloggens begynnelse. Listan över hur jag ska bli en ekologisk medborgare. Eller som vi numera säger: en planetista.

1. Skaffa kompost.
2. Börja sopsortera bättre.
3. Minska konsumtionen. Färre saker = större lycka?
4. Köra mindre bil.
5. Minska elförbrukningen.
6. Skänka bort saker vi inte behöver – inte kasta dem!
7. Handla mer second hand.
8. Stödja miljöorganisationer.
9. Städa miljövänligt.
10. Använda mindre vatten.
11. Säga nej till reklam.
12. Välja ekologiska produkter.
13. Kolla lufttrycket i bildäcken.
14. Undvik produkter med onödiga förpackningar.
15. Plantera träd!

Jag ska gå igenom listan och helt sanningsenligt tala om hur det går. Men jag måste få ta det lite successivt. Sonens tålamod är redan hårt prövat!

1. Vi har inte skaffat kompost, än.
2. Vi har förbättrat vår sopsortering från väldigt bristfällig till omfattande. Men vi kan bli ännu bättre. I badrummet slängs en del tomma schampoflaskor fortfarande i soporna.
3. När det gäller konsumtionen är det svårt att veta hur det har gått. Det går inte att utläsa något i plånboken i alla fall. Men jag har försökt att prioritera bra kvalitet som har kostat lite mer. Efter att ha läst om andras nollkonsumtion, förstår jag att jag har mycket kvar att lära...

Har du gjort några förändringar för att du har fått dåligt miljösamvete?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Igår hyllade J och jag Magnus Ugglas bidrag i M.festivalen. En känga rakt i nyllet på konsumtionssamhället!

Sara sa...

Ida: Första gången som jag känner att Uggla bidrar med något. Det gör mig extra glad att någon som jag inte gillar tänker som jag. Det betyder att det inte bara är mina själsfränder som förstår att vi måste stoppa den överdrivna konsumtionen. Och det betyder att det finns hopp!